Ajankohtaiset

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 26.9.2019 klo 18

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki
Lesbokirjallisuudentutkija Bonnie Zimmermanin mukaan 1970-1980-luvuilla uutta angloamerikkalaista avoimesti lesbonäkökulmasta kirjoitettua ja julkaistua kirjallisuutta olivat hallinneet kehityskertomuksen lajityyppiin nojaava ulostulokertomus, romanssia varioiva kertomus lesboparisuhteesta ja utopiakirjallisuuteen kytkeytyvät fiktiiviset visiot lesboyhteisöstä. 1990-luvulle tullessa jännityskirjallisuus ja lesbodekkarit nousivat kuitenkin suosiossa ylitse muiden romaanilajien. Niiden kautta pohdittiin ajankohtaisia feministisiä teemoja kuten valtaa ja seksuaalisuutta, kapitalismin ja patriarkaatin tuottamia yhteiskunnallisia epäkohtia kuten myös yhteisöllisiä ja ideologisia jännitteitä. Romantiikka, erotiikka ja oman itsen etsintä kulki rikosten ratkaisemisen lomassa.
Megan Caseyn erinomaisessa verkkobibliografiassa The Art of the Lesbian Mystery Novel voi kahlata läpi yli 200 lesbisen kirjoittajan yli 600 lesbodekkarin valikoimaa: https://sites.google.com/site/theartofthelesbianmysterynovel/home
Lesbodekkariteemaisen lukupiirin yhteisenä kirjana on Barbara Wilsonin Kaulapantamurhat. Wilson kuvaa elävästi kuumana käyvää argumentointia feministisessä seksuaalisuuskonferenssissa Seattlessa, jonka keskeyttää tähtiesiintyjän löytyminen dramaattisesti murhattuna.
Toinen kirja on vapaavalintainen oma suosituksesi tästä genrestä. Kuka on lempilesboetsiväsi? Onko se Sandra Scoppetonen Lauren Laurano, Laurie R. Kingin Kate Martinelli, Katherine V. Forrestin Kate Delafield, Mary Wingsin Emma Victor, Sarah Dreherin Stoner McTavish, Val McDermidin Lindsay Gordon, Ellen Hartin Jane Lawless tai Anne Holtin Hanne Wilhelmsen? Vai joku muu? Tai löytyykö yleisemmästä rikoskirjallisuudesta jokin lesbisesti innostava kirja, jonka haluat esitellä meille lukupiirissä?

Leave a Reply