Ajankohtaiset

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 25.4.2019 klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki
Varaudu jonottamaan, jos haluat hyödyntää kirjaston lainakappaleita tämän lukupiirin kirjoista. Molemmat tuoreet romaanit ovat hyvien arvostelujen ansiosta bestseller-nosteessa. Eikä syyttä. 
Sekä Johanna Laitila että Aris Fioretos tavoittelevat romaaneissaan menneisyyden kertomattomia tarinoita. Lapissa sota-aikana kasvavan Elsen lapsuutta Lilium regalessa (Gummerus, 2018) värittää juureva perheyhteys. Nuoruuden tähtihetkiin kuuluu verisiskon löytäminen ja kukkaan puhkeava fyysinen rakkaus, kääntöpuolella ovat kohtalokkaat menetykset ja ihmissuhteiden sirpaleet. Mummon elämänstrategia ”koitama kestää” siirtyy sukupolviketjussa eteenpäin. Pohjoisen luonto, veri ja kieli ovat kertomuksessa vuolaana virtaavia elämän aistivoimaisia rihmastoja. Suru, häpeä ja syyllisyys jähmettävät niiden vitaalin liikkeen pysähtyneisyyteen, katkovat vuorovaikutusta ja vääristävät kehon viestit. Nykyaikaan ulottuva sukupolviromaani kurkistaa myös sherrykahvitansseihin. Ajat muuttuvat mutta ihmiset kokemuksineen elävät omassa todellisuudessaan.
Ensimmäisen saksalaisen naislentäjän Melli Beesen elämä on inspiroinut Fioretoksen rakkausromaania Nelly B:n sydän (suom. Outi Menna, Teos 2018). Verenkiertoa ylläpitävä elin joutuu turbulenssiin sekä kehollisesti että kuvaannollisesti, kun sydänsairaaksi todettu lentäjä Nelly hakee elämäänsä uutta suuntaa ja rakastuu nuoreen Irmaan. Uuden seksuaali-identiteetin löytämisen myötä Nelly heittäytyy sotienvälisen Berliinin vapautuneeseen, kuohuvaan yöelämään, riskit tiedostaen. Vaikeuksien kasvaessa Nellyn ohjenuorana on ”tärkeintä elämässä on pysyä kuosissa”.
Elämän suuria tragedioita synnyttävät häikäiseviä mahdollisuuksia avaavat käännekohdat, joiden lupaus onnesta onkin katoavaa, ja lopuksi historian hämäriin piiloutuvaa. Naista rakastavien naisten kohdalla tarina on tuttu, mutta näissä fiktioissa kauniisti kerrottu.
 

Leave a Reply