Ajankohtaiset

Ilta Anne Listerin kanssa 3.5.2019

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki
Teemaillassa heittäydytään historian kiehtovimpiin lesboikoneihin lukeutuvan Anne Listerin (1791-1840) pauloihin, tutustutaan hänen päiväkirjoistaan ja kirjeistään tehtyihin tutkimuksiin sekä hänen elämäänsä pohjautuvaan uuteen draamasarjaan Gentleman Jack, joka alkaa HBONordicissa 23.4.
Sen jälkeen kun tutkimustyö Listerin eeppisistä, 4 miljoonaa sanaa käsittävistä päiväkirjoista alkoi tuottaa julkaisuja 1980-luvulta alkaen, hänen erikoislaatuinen elämäntarinansa on vähitellen kerännyt kasvavan ihailijakaartin. Anne ei ollut vain vahvatahtoinen liikenainen vaan myös sukupuolinormeihin taipumaton seikkailija ja ennen kaikkea arkailematta oman seksuaalisen identiteettinsä mukaisesti elänyt lesbo. Vuodesta 1806 alkaen ja kuolemaansa asti Anne dokumentoi päiväkirjansa sivuille muun ohessa lukuisat naissuhteensa intiimejä yksityiskohtia myöten. Ne paljastavat, että naisten väliset eroottiset suhteet eivät olleet niin käsittämätön ajatus yrjöjen ajan säätyläis- ja porvarisnaisille kuin Jane Austenin ja Brontën sisarusten romaanikuvaukset antavat ymmärtää.
Päiväkirjat on luokiteltu Unescon Maailman muisti –ohjelman dokumenttiperintökohteeksi. Perustelujen mukaan ”päiväkirjat tekee ainutlaatuisiksi kattava ja tuskallisen rehellinen kuvaus elämästä lesbona, ja oman ominaislaadun pohdinta. Ne ovat avanneet uusia tutkimussuuntia brittiläiselle sukupuolen ja naisten historian tutkimukselle.”
Anne Listerin päiväkirjat ja matkamuistiinpanot on digitoitu University of Huddersfieldin History to Herstory –projektin verkkohakemistoon ja niitä voi selailla sivuilta https://library.hud.ac.uk/calmview/
 Helpommalla pääsee jyvälle lukemalla toistaiseksi ainoan kokonaisen elämäkerran, Gentleman Jack: A biography of Anne Lister, Regency Landowner, Seducer and Secret Diarist (Angela Steidele & Katy Derbyshire, 2018). Sally Wainwrightin ohjaama draamasarja alkaa vuodesta 1832, jolloin Anne Lister palaa Pohjois-Englannissa sijaitsevalle sukutilalleen Shibden Halliin yritettyään turhaan pyydystää naispuolista elämänkumppania aristokraattisemman High Societyn parista matkoillaan Euroopassa ja Englannissa. Anne asettuu West Yorkshiren Halifaxiin, ryhtyy edistämään tilanhoitoa ja yritystoimintaa sekä etsimään itselleen vaimoa. 
 

Leave a Reply