Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki
Lukuvuoden aluksi maineikkaan dekkaristin vangitseva ja ajankohtainen tarina sekä seksuaalisuuden sävykästä pohdiskelua.
Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan, 2001 (Acqua Alta, suom. Kristiina Rikman)
Venetsialaiskomisario Guido Brunetti tutkii antiikkiesineiden salakauppaa. Kun taidehistorioitsija Brett, Guido Brunettin ystävä, pahoinpidellään Venetsian jokavuotisen tulvan acqua altan aikaan sairaalakuntoon, se ei paljon venetsialaisia liikuta: nainenhan on ulkomaalainen ja lesbo kaiken lisäksi. Sitten Palazzo Ducalen museon johtaja löytyy murhattuna, ja kaikenlaista muutakin hämärää alkaa tulla ilmi. Jotkut upporikkaat näyttävät hankkivan kokoelmiinsa harvinaisia taide-esineitä, vaikka eivät voi niillä julkisesti ylpeillä. Brett, joka on paljastanut väärennöksiä museon kokoelmissa, on totisesti kuolemanvaarassa.
Kuolema tulvan aikaan on Venetsiaan kotiutuneen yhdysvaltalaisen Donna Leonin viides jännäri komisario Guido Brunettin tutkimuksista.
Lähde: DekkariNetti 1998-2018. Terttu Uusimaa Tornion kaupunginkirjastossa.
Carolina Emcke: Halu. Vastapaino, 2018 (Wie wir begehren, suom. Päivi Malinen)
Saksalaiselta toimittajalta ja filosofilta Carolina Emckeltä on aiemmin suomennettu Vihaa vastaan (2017), analyysi aggressiivis-populististen liikkeiden vaalimasta vihasta sekä keinoista torjua vihanlietsontaa. Uudessa henkilökohtaisemmassa kirjassaan hän kuvaa esseistisesti omaa matkaansa yksilöllisen eroottisen halun muotoutumisessa, kuinka hän löysi tavan ilmaista omaa seksuaalisuuttan – tai kuinka halu löysi hänet. Halun luonne rinnastuu musiikkiin, kykyyn aistia sen monia sävyjä ja oppia tulkitsemaan sen kerrontaa.
Emcken kehittelemä seksuaalisuuden filosofia kuulostaa tutulta niille, jotka paneutuivat toissakerralla käsiteltyyn Maggie Nelsonin queer-ideologiseen autofiktioon Argonautit. Erotiikan radikaalius nähdään sen liikkuvuudessa, muuttuvuudessa ja luokitteluihin taipumattomuudessa, halu on perimmäisen vapauden analogia, ja sellaisena vaalittava. Kehollisten halujen tarpeista seuraa hierarkioiden ja rajojen maailmassa myös poliittisia tarpeita, joista kirjassa on useita konkreettisia, intersektionaalisia esimerkkejä. Kirjan moniaalle antavista teemoista löytyy runsaasti keskustelunaiheita.
Leave a Reply