Materiaalia

Pekan ja Einon tarina

Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -avustusohjelman piirrosanimaatiossa kerrotaan Pekan ja Einon tarina. Tarina alkaa vuodesta 1963, kun Pekka ensimmäisen kerran ihastuu oikein toden teolla. Video vie sinut mielenkiintoiselle aikamatkalle – päätyen nykyaikaan, jolloin yhdenvertaisen vanhuuden soisi kuuluvan kaikille. Video on Eloisa ikä -ohjelman tuottamaa aineistoa ja tehty yhteistyössä Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin kanssa. Lisätietoa Eloisa ikä -ohjelmasta www.eloisaika.fi

Haluaisin pystyä kertomaan

Saini Valtonen & Salla-Maija Hakola: Haluaisin pystyä kertomaan – Sateenkaariseniorit ikääntyville suunnattujen palveluiden asiakkaana. Seta-julkaisuja 26, Helsinki 2014

Lesbot, homot, biseksuaalit, transihmiset ja intersukupuoliset ihmiset ovat aina olleet osa vanhusväestöä ja siten myös läsnä vanhuspalveluissa, vaikka usein piilossa. 20-40 -luvuilla syntyneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat Suomessa eläneet nuoruutensa ja osan aikuisuutta aikana, jolloin homo tai lesbo on ollut rikoslaissa rikollinen ja lääketieteessä sairas, ja sukupuolen moninaisuutta ei puolestaan ole tunnettu juuri lainkaan. Yleinen asenneilmasto on ollut torjuva. Tietoa oman identiteetin ymmärtämiseen ei ole ollut saatavilla.

Tällä videolla yhdeksän sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä kertoo elämästään. He pohtivat ikääntymistä, palveluntarpeitaan ja toiveitaan. Tarinat tekevät näkyväksi voimavaroja, koviakin kokemuksia ja asioita, jotka tukevat hyvää vanhuutta. Kunkin henkilön tarinan voi katsoa myös erillisenä, lyhyenä videona.
Materiaali on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten ja vanhuspalvelujen opetuskäyttöön. Sitä saa hyödyntää ja levittää vapaasti ei-kaupallisessa toiminnassa. Videon esittäminen televisiossa vaatii sopimuksen tuottajan kanssa (marjo@marjovaisanen.fi).

Videotarinat löytyvät myös Setan verkkosivuilta. Yhdenvertaisissa vanhuspalveluissa jokaisen omaa identiteettiä ja itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Nämä tarinat tukevat sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ymmärtämistä ja tuomista osaksi ammattitaitoa.

Video on toteutettu Raha-automaattiyhdistyksen tuella osana Yhdenvertainen vanhuus -projektia, jota toteuttavat Seta ry, Mummolaakso ry ja Suomen Karhut Fin-Bears ry. Yhdenvertainen vanhuus -projekti on osa RAY:n Eloisa ikä -ohjelmakokonaisuutta, jota koordinoi Vanhustyön keskusliitto.

Kielet/languages: Audio — Suomi/Finnish
Tekstitys/subtitles: Suomi/Swedish/English
Kesto/duration: 20 min (7x 3min)
Tilaaja: Yhdenvertainen vanhuus -projekti, Seta ry
Tuottaja: Martu Väisänen