Ajankohtaiset

Opastus Tuulikki Pietilän näyttelyyn 1.4.2017

Ateneum, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Tule hyvissä ajoin ja osta itse pääsylippusi. Mummolaakso tarjoaa tunnin mittaisen opastuksen klo 14. Esittelykierros alkaa museon sisäpihalta.
Tuulikki Pietilä (1917-2009) oli suomalaisen taidegrafiikan keskeisimpiä vaikuttajia. 60 vuoden ajan hän osallistui lukuisiin taidenäyttelyihin ja toimi useita vuosia myös opettajana Taideakatemian koulussa. Myöhemmin hän koulutti graafikoita ja kirjoitti grafiikan oppaita.
Pietilä lahjoitti koko tuotantonsa Ateneumille. Hänen 100-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi avautuvassa näyttelyssä on esillä kolmessa salissa yhteensä noin 170 teosta vuodesta 1933 vuoteen 1985. Kokonaisuudessaan Tuulikki Pietilän poikkeuksellisen laaja tuotanto käsittää yli 1 400 teosta. Teoksissa heijastuvat taiteilijan elämänvaiheet ja loputon kiinnostus taidegrafiikan eri tekniikoita kohtaan. Monet näistä grafiikan menetelmistä vaativat taitoa, kärsivällisyyttä ja runsaasti kokeiluja. Näyttely havainnollistaa myös grafiikan vedostamisen eri vaiheita.
Teknisesti monipuolinen taiteilija sovelsi tuotannossaan useita eri tyylilajeja realismista kubismiin ja abstraktiin taiteeseen, lähinnä konstruktivismiin ja informalismiin. Näyttely keskittyy etenkin informalistisen kauden töihin. Ei-esittävien aiheiden lisäksi teoksissa esiintyvät Tuulikki Pietilän ja Tove Janssonin yhteiset harrastukset: matkat maailmalla, kesät Klovharun saarella Pellingissä sekä pariskunnan Psipsina-kissa. Myös työ yhdisti Pietilää ja Janssonia, joilla oli erilliset ateljeet samassa rakennuksessa Helsingin Ullanlinnassa.
Näyttely on esillä 28.2.-9.4.2017. 

Leave a Reply