Ajankohtaiset

Medusan huone 30.3.2019 klo 14

Q-teatteri, Tunturikatu 16, 00100 Helsinki
Medusa oli kreikkalaisen mytologian mukaan kaunis nuori neito, jonka Poseidon raiskasi. Tapahtumasta vihastunut Pallas Athene muutti Medusan kammottavaksi hirviöksi, jolla oli käärmetukka ja joka katseellaan saattoi muuttaa tunkeilijat kiveksi.
Medusan huone saa innoituksensa myytistä ja ranskalaisfilosofi Hélène Cixousin esseestä Medusan nauru. Teos nostaa esiin kuvia ja tilanteita, hetkiä ja välähdyksiä, joilla kaikilla on jonkinlainen suhde valtaan, sen sukupuolittuneisuuteen ja epätasaiseen jakautumiseen. Miehisessä mytologiassa hyväksikäytetyn Meduusan oma näkökulma jää paitsioon, mutta häneen kytkeytyy sekä katseen symboloima ymmärtämisen ja tiedon valta että hiuksien symboloima seksuaalinen elämänvoima. Cixousin tulkinnassa Medusa edustaa patriarkaatille uhkaa, ja on osoitus siitä, että kirjoittamisen/puheen konventioissa vähätellyn ja ruumiillisuudessaan häpäistyn naisen on itse kirjoitettava itsensä maailmaan ja historiaan.
Taiteilijuus on tilan ottamista ja äänen käyttämistä,  Saara Turunen toteaa. Miehisen katseen pitkä perinne ei horju ilman tekoja, ”sanoja ja musiikkia vastalauseena hiljaisuudelle”. Esitys paneutuu kysymyksiin sukupuolten epätasa-arvosta, mitätöimisen ja hiljentämisen kulttuurista. 
Teksti ja ohjaus: Saara Turunen
Rooleissa: Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa
Saara Turusen blogi: https://medusanhuone.blogspot.com/
Liput 35 € ei-jäsenet, 30 € Mummolaakson jäsenet. Sitovat ilmoittautumiset 5.3. mennessä info@mummolaakso.fi. Ilmoita, oletko jäsen.   

Leave a Reply