Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Hki
Tämänkertaisten lukemistojen, kahden uuden romaanin ja yhden klassikkonovellin, yhdistävänä aasinsiltana ovat meri ja konfliktit. Keskustelun pohjaksi voi tutustua yhteen tai useampaan tekstiin.
Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta (Gummerus 2015)
Iida Rauman esikoisromaani Katoamisten kirja ilmestyi 2011, ja tuotantoon kuuluu myös queer-feministisen Ménage à trois -pornolehden päätoimittaminen. Uusi romaani kertoo Erikasta, Tuovista ja Annukasta, ja sen 473 sivua polveilevat ristiriitaisten ihmisten tarinan kautta kysymyksiin ruumiista ja järjestä, kaaoksesta ja järjestyksen etsimisestä, ympäristökriisistä ja kulutuksesta, sukupuolista ja kummituksista.
Kirjailija palkittiin 2015 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla, jossa kiitettiin Rauman kykyä luoda komplekseja henkilöitäja kuvata näiden tunne- ja kokemusmaailma sekä taitoa pitää tarinassa veto ja samalla rakenne ilmavana.
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki (Teos 2015) / The City of Woven Streets; The Weaver (tulossa)
Menestyksekkään Teemestarin kirjan jälkeen Itäranta on työstänyt myös seuraavan fantasiaromaaninsa sekä suomeksi että englanniksi. Eristetyllä, toistuvien tulvien uhkaamalla saarella eletään ankarassa järjestyksessä Neuvoston valvonnassa. Legendat kertovat toisenlaisesta menneisyydestä. Saaren ahdistavien mysteerien jäljille joudutaan kun kutoja Eliana kohtaa mykän Valerian. Vangitsevien juonenkäänteiden ohella tarinaan punohtuu kannanotto inhimillisyyden, unien ja rakkauden puolesta.
Ernest Hemingway: ‘Meri muuttaa’, kokoelmassa Kilimandšaron lumet (1958); ‘Muodonmuutos’, kokoelmassa Ensimmäiset 49 kertomusta (1991) / ‘The Sea Change’ (1931)
Lyhyessä novellissa mies ja nainen keskustelevat kahvilassa. Viitteelliseksi jäävän dialogin keskiössä on suhdekonflikti ja sen ratkaiseminen. Alexander Popen sitaatin kautta nousee yleisempi eettinen kysymys elämän hyveistä ja paheista:”Vice is a monster of so frightful mien. As to be hated needs but to be seen; Yet seen too oft, familiar with her face, We first endure, then pity, then embrace.”
Ulkokirjallisena kuriositeettina: Hemingwayn ystäväpiiriin kuului Gertrude Stein, joka Hemingwayn mukaan oli pitänyt miestenvälistä seksiä iljettävänä. Alkukielinen novelli on luettavissa netissä.
Kirjoja voit kommentoida ja ehdottaa lisää luettavaa facebooktapahtumassa.
Leave a Reply