Ajankohtaiset

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 12.1.2021

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki
Yleisön pyynnöstä aloitamme vuoden lyrikaalla. Luettavana on kaksi lesbokulttuurin nimekkäimpiin kuuluvaa runoilijaa, kotimaisen ja angloamerikkalaisen kirjallisuuden piiristä.
Koronavarotoimien takia ilmoittaudu etukäteen info@mummolaakso.fi. Tilaisuudessa pidetään maskit päällä ja huolehditaan käsihygieniasta.
Amy Lowell: Sanojesi vaalea hunaja, valitut runot. Suom. Tuomas Kilpi, Oppian 2019
Ensimmäinen suomennettu valikoima yhdysvaltalaisen modernistin tuotannosta. Lowell (1874 – 1925) oli 1910-20-luvulla tunnettu vapaamittaisen runouden edustaja ja vaikutusvaltainen nykyrunoilijoiden edistäjä, mutta kuoltuaan hänen runoutensa joutui seksuaali- ja sukupuolinormatiivisen uudelleenarvioinnin kohteeksi. Monet hänen parhaiten tunnetuista runoistaan kertovat rakkaudesta elämänkumppaniin, näyttelijä Ada Dwyer Russeliin, mm. heidän suhteensa kymmenvuotispäivän kunniaksi kirjoitettu runo ’Vuosikymmen’/’A Decade’. Naisrakkautta juhlivien runojen julkaisemisen mahdollisti Lowellin strategisesti omaksuma miehinen kirjoittajarooli.
Mirkka Rekola: Minä rakastan sinua, minä kerron sen kaikille. WSOY, 1972
Rekola (1931-2014) on hänkin tunnettu modernistina mutta omien sanojensa mukaan ”perinteisen runon lukijoille olin aivan vieras, yltiömodernisteille en kyllin moderni”. Muistokirjoitelmassaan ”Konjakkia Mirkan kanssa” (Kirjailija-lehti 2/2014) Helena Sinervo kertoo Rekolan kanssa käymistään keskusteluista ja valottaa muun muassa tässä kokoelmassa nimihahmoksi nousevaa ”sinua” sekä Rekolan vahvoja kokemuksia ”poikkeevana” 1950-luvulla. Katja Seudun tutkimuksessa Tyhjä pöytä on tilattu (2016) Rekolan rakkauskäsitys näyttäytyy hyvin vastakkaisena Lowellin intohimoiselle jumaloinnille. Pysäyttävän julistavasta nimirunosta huolimatta peittelyn voi tulkita olevan osa rakkauden tematisointia myös Rekolalla. Minä rakastan -kokoelman runot löytyvät myös koottujen runojen kokoelmasta Virran molemmin puolin, runot 1954-2004 (2009). Fb-tapahtuma https://www.facebook.com/events/3960195014024516

Leave a Reply