Ajankohtaiset

Entiset heterot – kirja vanhan ilmiön uudenlaisesta tulemisesta 22.5.2019

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki
Vuonna 2015 joukko sateenkaarevia yksinhuoltajanaisia vietti iltaa turkulaisessa joenvarsiravintolassa. Pian yksi joukosta tuhahti: pitääkö niistä miehistä paasata täälläkin! Keskustelut olivat nimittäin kulkeneet koko illan samaa rataa: miten selvitä uudessa elämäntilanteessa ja identiteetissä, kun heteroavioliitto olikin osoittautunut epäsopivaksi elämäntavaksi. Suurin osa paikalla olijoista oli  ”myöhäisheränneitä” tai vähintäänkin ”myöhäänaktivoituneita” äitejä, jotka olivat hiljattain eronneet tai suunnittelivat eroavansa miehestään. Huomasimme, että me entiset heterot olimme lukumääräisesti merkittävä joukko esimerkiksi sateenkaariyksinhuoltajien toiminnassa, mutta silti kovin näkymättömiä yleisessä sateenkaarikeskustelussa.
Turkulaisesta illanvietosta inspiroituneina päätimme seksuaaliterapeutti Outi Santavuoren kanssa pistää pystyyn vertaistukiryhmän, mikä lopulta johti kirjaprojektiin. Ilmiö on kiinnostava historiallisesta näkökulmasta: kaapista tulemisen ja homouden historiassa myöhäinen herääminen seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin on tyypillisesti tapahtunut juurikin heteromuottiin ahtautumisen jälkeen. Nykyisessä, poikkeuksellisen suvaitsevaisessa yhteiskunnassamme asetelma on kiepsahtanut päälaelleen: aiempaa useammin tyypillisin lhbtiq-kertomus on ”varhainen herääminen”, jolloin me heteroelämää kokeneet tunnemmekin olevamme marginaalissa. 
Kirja Entiset heterot – kuinka löysin itseni sateenkaaren alta ilmestyy Atenan kustantamana toukokuun puolivälissä. Kirja kokoaa yhteen kahdeksan naisen, kahden miehen ja yhden muunsukupuolisen kertomukset uuden identiteetin löytämisestä. Teos valottaa myös läheisten, kahden entisen heteropuolison, kahden lapsen ja yhden nykypuolison mietteitä. Teoksen ovat toimittaneet FT, historioitsija Rose-Marie Peake sekä KM, seksuaaliterapeutti Outi Santavuori.
Rose-Marie Peake on kertomassa kirjan taustoista. ”Myöhään- ja varhainheräämisen” kokemuksia eri lbtq-sukupolvien välillä poditaan myös yleisökeskustelussa. Kahvi- ja teetarjoilu.
Jos haluat ostaa kirjasta oman kappaleen mukaan tilaisuudesta (25€), niin meilaa nimesi ja puhelinnumerosi 12.5. mennessä os. info@mummolaakso.fi.

Leave a Reply