Ajankohtaiset

Angela Steidele: Gentleman Jack. Regency Landowner, seducer and secret diarist 29.11.2019

Goethe-Institut, Salomonkatu 5, 00100 Helsinki
Kolme intohimoa piti Anne Listeriä (1791–1840) pauloissaan: naiset, matkustaminen ja kirjoittaminen. Hän uskoi seikkailunsa osin salakirjoituksella pitämälleen päiväkirjalle. Se on julistettu jopa UNESCOn maailmanperintö-kohteeksi, sillä Anne Lister ravistelee kaikkea sitä mitä olemme oppineet mm. Jane Austenilta tai saksalaista idealismia edustavilta filosofeilta – muka siveistä 1800-luvun naisista.
Matkallaan Venäjälle vuonna 1839 Anne Lister ja hänen ”vaimonsa” Ann Walker kulkivat myös Turun ja Helsingin kautta. Anne Listerin ensimmäinen elämäkerturi, saksalainen kirjailija Angela Steidele, kulki heidän jalanjäljissään aina Georgiaan asti, missä Anne Lister kuoli vuonna 1840.
Angela Steidele johdattelee illan aiheeseen kertomalla Saksan queer-historiaa käsittelevistä kirjoistaan, jonka jälkeen keskustellaan Anne Listeristä ja elämäkertatrilogian kirjoittamisesta. Keskustelua herättelee Virva Hepolampi.
Tapahtuman järjestää Goethe-Instituutti yhteistyössä Mummolaakson kanssa osana sateenkaarihistoriakuukatta. Vapaa pääsy, tilaisuuden kieli on englanti.
Lainakappaleita Angela Steidelen kirjoista Anne Lister: Eine erotische Biographie, Gentleman Jack ja Zeitreisen voi kysellä Goethe-Institutin kirjastosta ja fb-tapahtumassa.
»A triumph of truth over phantasy« (The Guardian Angela Steidelen kirjasta Gentleman Jack)
Huomaa myös Angela Steidelen vierailu Turussa to 28.11. klo 18, Turun kaupunginkirjasto, Linnankatu 2!
Dr. Angela Steidele, s. 1968, tekee tutkimuksia ja kirjoittaa historiallisista rakkaustarinoista. Hän on julkaissut mm. seuraavat teokset:
In Männerkleidern. Das verwegene Leben der Catharina Linck alias Anastasius Rosenstengel, hingerichtet 1721 (Miesten vaatteissa. 1721 teloitetun Catharina Linckin eli Anastasius Rosenstengelin rohkea elämä), 2004
Geschichte einer Liebe. Adele Schopenhauer und Sibylle Mertens-Schaaffhausen (Tarina eräästä rakkaudesta. Adele Schopenhauer ja Sibylle Mertens-Schaaffhausen), 2010
Rosenstengel. Ein Manuskript aus dem Umfeld Ludwigs II. (Rosenstengel. Ludwig II:n elinpiiriin sijoittuva käsikirjoitus), 2015.
Anne Lister. Eine erotische Biographie (Anne Lister. Eroottinen elämäkerta), 2017
Zeitreisen. Vier Frauen, zwei Jahrhunderte, ein Weg (Aikamatka. Neljä naista, kaksi vuosisataa, yksi tie), 2018
Poetik der Biographie (Elämäkerran poetiikka), 2019
Kolme viimeksi mainittua teosta muodostavat Angela Steidelin elämäkertatrilogian.

Leave a Reply